A rozsdás szög


Bizonyára sokan ismerik azt a PPS-t aminek a címe: A fiú és a szög.

Röviden: Egy kisfiú unatkozott,  ezért édesapja munkát adott neki. A kertben lévő kerítésbe kellett vernie minden alkalommal egy szöget, mikor rosszat gondolt valakiről, mikor elveszti a türelmét, vagy ha rosszalkodik. Első nap 37 szöget vert be a fiú, másnnap már kevesebbet, és végül eljött az a nap, mikor egy szöget sem kellett beütnie. Ekkor azt mondta neki az édesapja, most minden nap húzzon ki egy szöget, mikor nem veszik össze senkivel, nem gondol vagy mond rosszat valakiről, vagy ha nem veszíti el a türelmét. Így is történt. Egy nap a fiú az apja elé állt, és boldogan, büszkén mutatta, hogy kihúzta az összes szöget. Jól van-mondta az apja.Büszke vagyok rád. Ám nézd meg a kerítést. Már sosem lesz olyan, mint amilyen azelőtt volt, hogy beütötted a szögeket, majd kihúztad azokat. A sérülések mindig ott fognak maradni . Hiába húztad ki a szögeket, ugyanis ha veszekszel valakivel, vagy rosszat mondasz valakiről , megsebzed őt. Egy ugyanolyan sebet hagysz az ő lelkében, mint ezek a lyukak itt. Hátba szúrhatsz egy embert, majd kihúzhatod a kést a hátából, a seb örökre ott marad. Akárhány alkalommal is kérsz bocsánatot, a seb talán örökre ott marad. A szóbeli, sértés ugyanakkora fájdalmat okozhat, mint a testi.

    Nagyon nehéz meg nem történtté tenni meggondolatlanságból elkövetett dolgainkat. A kiengesztelődés és a megbocsátás titka lehet az, ami segíthet a lyukak eltüntetésében.

Ehhez annyit tennék hozzá, hogy nem lehet nem megtörténné tenni a dolgokat. A mai világban könnyebben, gyorsabban mondunk ki bántó szavakat. Ami ennél is szomorúbb, hogy már akkor tudjuk, hogy bántjuk vele a másikat, mikor kimondjuk. Mégis megtesszük. De miért? Pillanatnyi örömet szerzünk sötét lelkünknek, vagy  lelkünk sötét részének? Ha bántjuk a másikat, és látjuk, hogy az fáj neki, akkor attól mi erősebbnek gondoljuk, képzeljük magunkat? Milyen "erő" ez? 
Szerintem ez nem erősség, ez gyengeség. Jónak  lenni nehezebb talán, mégis kifizetődőbb. Hogy miért? Mert mi van, ha egyszer a sötét lelkű emberére akad, jön egy nála is sötétebb, és akkor megtapasztalja a saját bőrén,  hogy ő mit tett a másikkal, mikor szándékosan  ,  előre megfontoltan gonoszkodott.
Még Darth Wader -en is felülemelkedett a jó, és megmentette a fiát, Luke Skywalker-t.
Nem tudom, kinek mit jelent a szándékos gonoszkodás, de azt tudom, számomra mik tartoznak oda.
-árulás
-pletyka
-verbális és nonverbális bántalmazás
-intrika
-képmutatás
-kirekesztés
-előítélet a másikkal szemben
-"hatalmi" pozícióval való visszaélés
- segítségnyújtás elmulasztása
-stb
Hogy az utolsó miért?  Mert számomra egyértelmű, hogy akinek tuxdok, segítek. Nem, nem úgy, ahogyan én elképzelem, mi a jó a másiknak, hanem úgy segítek, ahogyan azt embertársam kéri. Ha kék zoknit kér, nem adok pirosat, csak azért, mert az szerintem jobban állna neki. Hadd döntse már el ő   maga, mi jó neki. Persze javaslatot  lehet tenni felé, de ha nem kéri,  bele  kell törődni. Igen, itt gondolhatok arra is, ha egy hajléktalan italt kér és nem szendvicset, akkor italt veszek neki. Miért? Mert  lehet, hogy függő, és már remeg az italért, elvonási tünetei vannak. Mert nem hiszem, hogy ebben az esetben "nevelő" dicshimnuszokra van szüksége, nem hiszem, hogy jobban lesz a szendvicstől, nem játszom az atyaúristent, hogy na nem, piát azt nem, ha nem kell az étel, úgy jártál. Nem tolom le saját magam, és a húdeklafa én tudatom, és az ítélkező segítségemet a torkán.
Másik példa: Lehet úgy is ártani, hogy a szeretet látszatába csomagolunk  valamit. Pl: Kaptunk 2 doboz bonbont, de nem szeretjük. Továbbajándékozzuk. Egy cukorbetegnek, mondván, ugyan már úgyis megeszi, nincs önuralma, amúgy is szokott magának csokit venni, meg amúgy is, jó lesz az neki. Mit lát ebből a külvilág? Megajándékozott fancsali képet vág, és nem örül a bonbonoknak, pedig az ajándékozó de jó szívvel adta! Frászt!
Nagyon sokféleképpen lehet bántani. És a bántalmazott lelke már tele lehet lukakkal. Mint a kerítés. A lukakat meg lehet próbálni betömni. 
A legjobb esetben szeretettel. Akkor eltűnnek a lukak.
De a heg örökre megmarad.



Meghasadva

 Vártalak. Jöttél, majd össze is törtél, mint a daráló a diót,  mondd miért  dobtál el mint egy rongyot? Szerettelek, de már nem bírom,  a f...